Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення та/або очікуваної вартості предмета закупівлі

ЄЗС ДК 021:2015 -  38430000-8 - Детектори та аналізатори

Назва предмету закупівлі (товару) за номенклатурою:

Кріостатний мікротом (код за ДК 021:2015- 38434540-3 Біомедичне обладнання; Код згідно НК 024:2019:15157-Кріостатний мікротом)

Ротаційний мікротом (код за ДК 021:2015- 38434540-3 Біомедичне обладнання; Код згідно НК 024:2019:15158 - Ротаційний мікротом)

Ротаційний мікротом з системою переносу зрізів (код за ДК 021:2015- 38434540-3 Біомедичне обладнання; Код згідно НК 024:2019:15158 - Ротаційний мікротом)

 

Відповідно до пункту 41 постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 710 «Про ефективне використання державних коштів» головним розпорядникам бюджетних коштів (розпорядникам бюджетних коштів нижчого рівня), суб’єктам господарювання державного сектору економіки з метою прозорого, ефективного та раціонального використання коштів слід забезпечити:

  • обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі;

  • оприлюднення обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі шляхом розміщення на власному веб-сайті (або на офіційному веб-сайті головного розпорядника бюджетних коштів, суб’єкта управління об’єктами державної власності, що здійснює функції з управління суб’єктом господарювання державного сектору економіки) протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення конкурентної процедури закупівель або повідомлення про намір укласти договір про закупівлю за результатами переговорної процедури закупівель.

Враховуючи сказане, КНП «Обласне патологоанатомічне бюро» Житомирської обласної ради надає обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі.

 

1.     Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі

Порівняно з попередніми роками значно зросла кількість гістологічних досліджень, що проводяться КНП «Обласне патологоанатомічне бюро» Житомирської обласної ради. Наявне обладнання працює з перевантаженням та не може забезпечити відповідність сучасним вимогам до автоматизації та стандартизації основних процедур підготовки матеріалу для дослідження.

Для подальшої ефективної діяльності лабораторії, забезпечення діагностичного процесу на сучасному рівні та розвитку сучасних методик діагностики необхідне наступне обладнання, яке шляхом автоматизації та стандартизації  всіх етапів гістологічної пробопідготовки забезпечить високу якість виготовлення гістологічних препаратів і точність постановки діагнозу та об’єктивність роботи при мікроскопічному дослідженні.

Разом з тим, користувачами обладнання приводяться наступні необхідні технічні та якісні характеристики, які є необхідними для  підготовки гістологічного  матеріалу для досліджень:

Назва обладнання

Призначення обладнання та необхідні технічні та якісні характеристики

К-ть, шт.

1

Мікротом-кріостат з пристроєм глибокого заморожування до -60 С˚ та системою УФ дезінфекції

Прилад має використовуватися для морфологічного дослідження зрізів з нефіксованого матеріалу  та  для виготовлення термінових біопсій.

Наявність пристрою глибокого заморожування забезпечує практично моментальне глибоке заморожування (до -60С˚), що зменшує кількість артефактів і значно прискорює процес виготовлення зрізів.

Наявність УФ дезінфекції забезпечує надійний захист оператора від зараження інфекціями.

Наявність моторизованої системи подачі зразка.

Налаштування температура в камері кріостату в діапазоні не вужче  від -10°C  до -35°C

Наявність сенсорного або рідкокристалічний (LCD) дисплей для встановлення/відображення  параметрів кріостата, в тому числі кількості та товщини зрізів, температури

Наявність функції розморожування з можливістю налаштування часу розморожування

Наявність не менше 2-ох  станцій для швидкої заморозки на основі елементів Пельтьє

Кількість місць для одночасного розташування зразків в камері кріостата (морозильній полці), не менше ніж 26

Діапазон товщини тонких зрізів, не вужче, ніж від 1 мкм до 100 мкм

Регулювання товщини тонких зрізів в діапазонах, з кроком не більш:

Крок не більше 1 мкм – для зрізів в діапазоні від 1 до 10 мкм

Крок не більше 2 мкм – для зрізів в діапазоні від 10 до 20 мкм

Крок не більше 5 мкм – в діапазоні від 20 - 50 мкм

Крок не більше 10 мкм – в діапазоні від 50 до 100 мкм

Діапазон товщини   зрізів вирівнювання (обрізки) не вужче, ніж від 10 мкм до 400 мкм

Регулювання товщини зрізів вирівнювання (обрізки) в діапазонах, з кроком не більш:

  • в діапазоні 10- 50 мкм – крок  не більше 5 мкм,

  • в діапазоні 50-100 мкм – крок  не більше 10 мкм,

  • в діапазоні 100 мкм – 400 мкм крок не більше 50 мкм

Наявність функції ретракції зразка

Наявність функції блокування дисплею, для уникнення випадкового увімкнення

Наявність функції блокування маховика кріостата

Наявність функції автоматичного переходу в режим «сну» при простої кріостата

Горизонтальна подача (хід) не менше 20 мм

Вертикальна подача  (хід) не менше 60 мм

Орієнтація зразка по осях X/Y не менше, ніж на 8°

Орієнтація по осі Z не менше, ніж на 360°

1

2

Мікротом ротаційний

Наявного у лабораторії 1 сучасного мікротома, є недостатнім для роботи лабораторії.

Для охоплення всього обсягу матеріалу потрібно ще 3 прилади.

Закуповувані мікротоми призначені для різання парафінових блоків та отримання серійних і тонких зрізів (діапазон зрізів від 05 до 60мкм).

Механічна підводка зразка, яка здійснюється за допомогою ручки розташованої з лівого боку від корпусу приладу, або моторизована подача зразка з додатковою зовнішньою панеллю управління.

Установки товщини зрізів

в діапазонах, з кроком не більше:

Крок не більше 0,5 мкм – в діапазоні 0,5-2 мкм;

Крок не більше 1 мкм – в діапазоні 2-10 мкм;

Крок не більше 2 мкм – в діапазоні 10-20 мкм;

Крок не більше 5 мкм – в діапазоні від 20 мкм

Необхідне значення горизонтального переміщення зразка -  не менше 28 мм

Вертикальне переміщення зразка  - не менше 64 мм

Орієнтація зразка по осях Х (горизонталь) і Y (вертикаль) не менше, ніжна 8º

Орієнтація зразка по осі Z не менше, ніж на 360º

Ретракція  не менше 60 мкм

Вбудований  в мікротом лічильник кількості зрізів з відображенням на РК-дисплеї

Піддон для відходів

Бажана наявність стартового набору лез (не менше 50шт.), для початку роботи приладу.

Необхідною є наявність система переносу зрізів – пристосування для бережного перенесення тонких зрізів на похилий ламінарний потік підігрітої дистильованої води. При цьому зрізи в розправленому стані відразу потрапляють у ванночку і їх можна монтувати на предметне скло

2

3

Мікротом ротаційний з системою переносу зрізів  зі знімними лезами

1

Таким чином, необхідні технічні та якісні характеристики предмета закупівлі встановлюються виходячи з досліджень, які мають проводитися на закуповуваному обладнання, кількості досліджень, які планується проводити щомісячно, та виходячи з необхідності автоматизації і стандартизації наявних методик для підвищення точності та об’єктивності результатів діагностики.

Очікувані результати:

-        Автоматизація та стандартизація процесу підготовки гістологічного матеріалу на усіх його стадіях, що, у свою чергу, призводить до  зменшення артефактів та покращення якості досліджуваного матеріалу.

-        Збільшення продуктивності лабораторій та забезпечення діагностичного процесу на сучасному рівні.

-        Підвищення точності постановки діагнозу та  об'єктивність результатів при мікроскопічному дослідженні, завдяки високій якості гістологічного матеріалу

-        Суттєве зменшення навантаження на лаборантів, штат яких є недостатнім, за рахунок автоматизації процесу підготовки гістологічного матеріалу.

-        Забезпечення безпечних умов праці для персоналу лабораторії завдяки системам безпеки нового обладнання

 

2.     Обґрунтування бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі

Очікувана вартість предмета закупівлі була  визначена методом порівняння ринкових цін, на підставі отриманих комерційних пропозицій від суб’єктів господарської діяльності, що  реалізують відповідну продукцію та інформація щодо укладених договорів яких, публічно доступна  в електронній системі публічних закупівель Prozorro.

З метою дотримання принципу максимальної економії, ефективності та пропорційності, для встановлення очікуваної вартості предмету закупівлі була обрана мінімальна ціна представленої продукції, яка в той же час, дозволяє придбати обладнання, що відповідає необхідним технічним та якісним характеристикам.

Ліцензія МОЗ України:
№803 від 07.04.2020 року

Search